Archief

“Ik ben minder dan een jaar geleden begonnen met het buddysysteem. Ik zocht een manier om op een nuttige manier anderen bij te staan, maar ook om bij te leren over psychische aandoeningen. Ik zie mijn buddy op regelmatige basis en wij leren veel bij van elkaar. Het is zeker geen eenrichtingsverkeer. Ik leer niet alleen van onze gesprekken maar mijn buddy opent me ook de ogen op heel veel manieren. Buddywerking Vlaanderen is absoluut een meerwaarde voor de mensen die hier tijd voor vrijmaken. Het is een fantastische organisatie!”

JanBuddy

“Voor mij is het een verrijking van mijn leven. Ik was van plan maar een jaar vrijwilliger te zijn. Ik had er echter niet bij stil gestaan dat eens de deelnemer aan je gewend is, verwacht dat je best verder doet. Ik zal dan ook verder doen zolang ik kan maar soms heb ik echt nood aan een pauze, dat je eens niet met de problematiek van je deelnemer geconfronteerd wordt.”

Een buddy

“Mijn buddy verkleint de muur tussen mij en de maatschappij. Het is iemand die me meeneemt naar de buitenwereld, iemand waarmee ik kan praten, die me begrijpt. En vooral … het is iemand die me niet veroordeelt. Mijn huis voelt ook meer als een ‘thuis’ omdat ik zelf eens koffie mag schenken voor m’n buddy. En als ik wat afwezig ben omdat de stemmen in mijn hoofd me afleiden, dan begrijpt hij dat.”

WillemDeelnemer

“Verschillende cliënten hebben een buddy: Voor J. is de buddy een kans om te praten, te luisteren,een kop koffie te gaan drinken.T. gaat enkele keren per jaar uit met zijn buddy;ze doen lacherig met elkaar over wie nu de buddy van wie is. S. gaat boodschappen doen en praat over zijn zorgen met zijn buddy.Voor hem is de buddy een rustpunt,zo goed en betrouwbaar als een familielid.
De "match" kan ook eens fout lopen,maar de buddywerking zoekt verder,naar een betere "match". Als therapeut ben ik oprecht blij wanneer mijn cliënten een buddy hebben.Het is een grote meerwaarde in hun leven.”

Een hulpverlener

“'t Is gewoon fijn om mensen te kunnen helpen en te zien hoe gelukkig en tevreden je ze maakt.”

Een buddy

“een stoel, waar net iemand ingezeten heeft,
een vriend, een vriend van buiten de stad vooral: theo
of gerard, die bij je gegeten heeft en in
die stoel zitten drinken, roken en praten, die nu
weer weg is (lopend of met een taxi naar het station)
- zo'n stoel, denk je dan, is toch minder
leeg dan een stoel in een meubelwinkel of op een veiling
-onzin, natuurlijk:hij is even leeg (weet je ook wel), maar met
zulke leegtes vul je je leven.
c. buddhing.”

GedichtIngezonden door een buddy

“Mijn buddy is één uit de duizend en geeft kleur aan mijn leven. Ze maakt mijn psychisch lijden lichter. We spreken om de 2 weken af en samen doen we leuke dingen zoals iets gaan eten, iets gaan drinken of lekker koken.
Ik kan me geen leven meer zonder haar voorstellen. Zelfs voor haar ben ik ook een echte buddy! Een mooier compliment kon ik niet krijgen!”

MagaliDeelnemer

“Buddy zijn is niet altijd even gemakkelijk. Ik bots soms op moeilijke situaties en ben blij dat ik dan terecht kan bij de buddymedewerkers. Toch heb ik nog niet aan opgeven gedacht. Het heeft mijn kijk op de wereld verruimd en heb geleerd om echt te luisteren zonder al te snel raad te willen geven. Samen hebben we al een hele weg afgelegd en heel wat leuke plekken ontdekt. Zo zijn we samen eens naar Averbode geweest om in de 'bekende dreef' een ijsje te eten.”

TomBuddy

“"Eenzaamheid is voor veel van mijn cliënten een grote last om te dragen. Wij proberen hen aan te moedigen om activiteiten te ondernemen, om op die manier nieuwe mensen te leren kennen. Maar dit is vaak een te grote opdracht voor hem om alleen naar een vereniging te stappen, alleen ergens binnen te stappen waar ze niemand kennen. Een buddy die met hen meegaat naar een activiteit helpt hen om die drempel te nemen. Op die manier komt men letterlijk eens buiten, hebben ze eens een plezierige namiddag en zo belangrijk is dat hun vaak beschadigd vertrouwen in mensen, op die manier kans heeft om weer een beetje te herstellen."”

Een hulpverlener

“Samen met mijn deelnemer ben ik al een aantal jaren onderweg. Een samen zijn waar er ruimte is voor mijn deelnemer om het dagelijkse leven en de binnenroerselen te delen. Samen te zijn in goeie en minder goeie dagen en gaande weg de ander zien groeien met vallen en opstaan. Een blijvende ontdekkingstocht ook voor mezelf. Eventjes uit mijn eigen wereld gaan, een luisteren zonder oordelen, er gewoon zijn voor de ander zonder meer. Buddywerk blijft een boeiende ervaring en avontuur, je weet nooit vooraf hoe het samen-zijn zal verlopen. Dankbaar dat ik bij de buddywerking mijn steentje mag bijdragen.”

Een buddy

“Ik kreeg weer zin om leuke dingen te doen, ook was er iemand waar ik mijn verhaal en gevoelens kwijt kon en nog steeds kan. Er is er een creatieve band ontstaan door samen dingen te maken, onze zogezegde georganiseerde vriendschap is gegroeid tot een echte vriendschap. We kunnen alles aan elkaar kwijt en we zijn ook open tegen elkaar. Dat is wel nodig in een vriendschap.”

Een deelnemer