Ik wil buddy worden

Wie psychisch kwetsbaar is, raakt gemakkelijk sociaal geïsoleerd. Contact met anderen is dan niet evident meer. Buddywerking helpt hen om opnieuw vertrouwen te krijgen in mensen en zich weer open te stellen voor de wereld rondom hen. Als buddy maak je op regelmatige basis tijd vrij om samen op stap te gaan en om leuke, alledaagse dingen te doen zoals wandelen, winkelen, iets gaan drinken, samen een uitstapje maken, enz.

Een buddy is geen hulpverlener. Buddywerking draait om gelijkwaardige relaties en om sociaal contact in een vriendschappelijke en ongedwongen sfeer.

Meld je aan als buddy!

Getuigenissen

“Samen met mijn deelnemer ben ik al een aantal jaren onderweg. Een samen zijn waar er ruimte is voor mijn deelnemer om het dagelijkse leven en de binnenroerselen te delen. Samen te zijn in goeie en minder goeie dagen en gaande weg de ander zien groeien met vallen en opstaan. Een blijvende ontdekkingstocht ook voor mezelf. Eventjes uit mijn eigen wereld gaan, een luisteren zonder oordelen, er gewoon zijn voor de ander zonder meer. Buddywerk blijft een boeiende ervaring en avontuur, je weet nooit vooraf hoe het samen-zijn zal verlopen. Dankbaar dat ik bij de buddywerking mijn steentje mag bijdragen.”

Jacob

“Ik ben minder dan een jaar geleden begonnen met het buddysysteem. Ik zocht een manier om op een nuttige manier anderen bij te staan, maar ook om bij te leren over psychische aandoeningen. Ik zie mijn buddy op regelmatige basis en wij leren veel bij van elkaar. Het is zeker geen eenrichtingsverkeer. Ik leer niet alleen van onze gesprekken maar mijn buddy opent me ook de ogen op heel veel manieren. Buddywerking Vlaanderen is absoluut een meerwaarde voor de mensen die hier tijd voor vrijmaken. Het is een fantastische organisatie!”

Jan

“Samen met mijn deelnemer ben ik al een aantal jaren onderweg. Een samen zijn waar er ruimte is voor mijn deelnemer om het dagelijkse leven en de binnenroerselen te delen. Samen te zijn in goeie en minder goeie dagen en gaande weg de ander zien groeien met vallen en opstaan. Een blijvende ontdekkingstocht ook voor mezelf. Eventjes uit mijn eigen wereld gaan, een luisteren zonder oordelen, er gewoon zijn voor de ander zonder meer. Buddywerk blijft een boeiende ervaring en avontuur, je weet nooit vooraf hoe het samen-zijn zal verlopen. Dankbaar dat ik bij de buddywerking mijn steentje mag bijdragen.”

Een buddy

“Voor mij is het een verrijking van mijn leven. Ik was van plan maar een jaar vrijwilliger te zijn. Ik had er echter niet bij stil gestaan dat eens de deelnemer aan je gewend is, verwacht dat je best verder doet. Ik zal dan ook verder doen zolang ik kan maar soms heb ik echt nood aan een pauze, dat je eens niet met de problematiek van je deelnemer geconfronteerd wordt.”

Frank

Hoe kan ik buddy worden?

Vul het aanmeldingsformulier in. In dit korte formulier vragen we enkele gegevens van jou, zodat we je later kunnen contacteren voor een kennismakingsgesprek. Dit aanmeldingsformulier is vrijblijvend. Door het formulier in te vullen verbind je je nergens toe.

Wat verwachten we?

Niet zoveel – of toch wel? Een buddy staat open voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, heeft een luisterend oor, is geduldig en geeft niet snel op. Een buddy maakt om de 2 à 3 weken tijd om samen leuke dingen te doen. Een vooropleiding is niet nodig.

Waarom buddy worden?

Als buddy kan je een wereld van verschil voor iemand maken. Je leert een deelnemer op een ongedwongen manier kennen door samen leuke activiteiten te doen en je verrijkt je eigen leven. Bovendien kan je steeds bij een buddymedewerker terecht bij vragen.

Wat bieden we je aan?

  • Een introductieperiode
  • Individuele coaching
  • Ondersteuningsmomenten door professionele krachten (samen met medevrijwilligers)
  • Vrijwilligersvergaderingen met vorming- en intervisieaanbod
  • Groepsuitstappen of –activiteiten met de andere buddy’s
  • Verzekering

Als je vrijwilliger bent of wilt worden, zit er zeker iets in jou dat met de mensheid begaan is, anders denk je daar niet aan. Dus dan is buddy worden zeker iets voor jou. Je kunt rechtstreeks mensen helpen, wat nog beter is dan centen geven aan een goed doel.

Danni HeylenMeter van Buddywerking Vlaanderen