“Buddy zijn is ook een verrijking voor jezelf als mens”

By 09/10/2023 Home, Nieuws

Danni Heylen werd tien jaar geleden op 10 oktober meter van Buddywerking Vlaanderen. Een mooie gelegenheid om een korte tussenstand op te maken. Vanwaar haar langdurige betrokkenheid bij de buddywerking? Welke moois heeft zij zien gebeuren in die tien jaar tijd? En waarom zou je volgens haar buddy moeten worden? 

 

Hoe ben je tien jaar geleden in het project gerold?

Toevallig, eigenlijk. Toen acteerde ik nog op tv. De vrouw die mijn make-up deed, was buddy in het Brusselse. Ze vroeg me of iemand van Buddywerking Vlaanderen mocht telefoneren, omdat ze een meter zochten voor het project. Ik was meteen enthousiast en heb daar toen ja op gezegd.  

 

Had je een persoonlijke link met het project?

Nee, geen persoonlijke link. Maar ik dacht meteen: iedereen kan met psychische problemen te maken krijgen. En zeker in onze huidige maatschappij. Dus vond ik dat sowieso een goed project. 

 

Welke mooie momenten blijven je bij van die tien jaar?

Er zijn een paar dingen. Helemaal in het begin deed Wannes Cappelle nog mee en die had een prachtig lied geschreven. Dat was er knal op, de manier hoe hij dat beschreef.  

Ik ben ook in gesprek geraakt met deelnemers. Er blijft me een gesprek bij met een meneer, die zei dat hij er een vriend bij had voor het leven. Hij was zelfs opgenomen in de familie van de buddy. Zo mocht hij mee op reis. Dat is een mooi voorbeeld van hoe het kan gaan. Zoiets gebeurt natuurlijk niet dikwijls, maar het gebeurt toch wel. Buddywerking doet mensen echt goed, ook zij die eerder stil en teruggetrokken zijn. En absoluut niet sociaal. Zelfs zij worden geholpen met dit project. 

 

 “Als je vrijwilliger bent of wilt worden, zit er zeker iets in jou dat met de mensheid begaan is, anders denk je daar niet aan. Dus dan is buddy worden zeker iets voor jou. Je kunt rechtstreeks mensen helpen, wat nog beter is dan centen geven aan een goed doel. “

 

Welke meerwaarde zie je in Buddywerking Vlaanderen? 

Dat we bestaan, dat is al een meerwaarde op zich. We werken met vrijwilligers. Mensen die iets vrijwillig doen, doen dat van harte. Ze voelen zich geroepen of hebben iets met het thema of met de nood van de medemens. Daarom is Buddywerking zo effectief.  

Ook dat het van persoon tot persoon is. Er ontstaat een relatie tussen buddy en deelnemer waarin niks moet en de deelnemer zich kan uiten. Die manier van werken zorgt voor een veilige cocon en haalt mensen echt uit hun isolement. 

 

Welke uitdagingen zijn er voor buddy’s? 

Dezelfde als vroeger. Dat je iets betekent voor je medemens, zeker in deze maatschappij waar het altijd om het individu draait en om ambitie.  

Ik ondervond dat vroeger ook met de magazines. Altijd kreeg ik diezelfde vragen: ‘Wat is je volgende project? Ben je met iets belangrijks bezig?’ Constant die druk om te presteren. En mensen die te kampen hebben met psychische problemen vallen zeker uit de zogenaamde ‘superboot’ waar je moet inzitten. Dat moet dubbel zo moeilijk zijn. Dus is het echt belangrijk om hen te helpen en naar hen te luisteren. Dat ze op zijn minst als vol worden aanzien. We zijn allemaal gelijk, maar soms komen we in een moeilijke situatie en iedereen kan daarin terechtkomen. 

 

Waarom zou iemand buddy moeten worden? 

Als je vrijwilliger bent of wilt worden, zit er zeker iets in jou dat met de mensheid begaan is, anders denk je daar niet aan. Dus dan is buddy worden zeker iets voor jou. Je kunt rechtstreeks mensen helpen, wat nog beter is dan centen geven aan een goed doel. 

Buddy zijn is trouwens een verrijking voor jezelf. We worden gevormd door onze sociale contacten. Als je personen leert kennen die in een moeilijke situatie zitten en je hebt de kans om hen te helpen, zal dat sowieso heel wat betekenen voor je ontwikkeling als persoon. 

 

Heb je een boodschap voor buddy’s? 

Luisteren. Hét belangrijkste element van het buddy zijn. En jezelf zijn. Willen helpen, ook als je tijd beperkt is. Wees positief en vergeet niet dat het ons allemaal kan overkomen. En misschien leer je jezelf wel beter kennen. 

 

Wil jij graag buddy worden? Meld je dan aan via een vrijblijvend aanmeldingsformulier.