Regio Mechelen
MECHELEN, LIER, BOOM

Vrijwilliger worden?

Buddy worden

Als buddy help je psychische kwetsbare mensen bij het doorbreken van hun sociaal isolement. Samen met jou kunnen ze de stap zetten naar de buitenwereld, waar ze alleen dikwijls niet toe komen. Zo breng je twee werelden dichter bij elkaar.

Buddywerking Vlaanderen – Regio Mechelen werkt samen met Samana. Samana staat in voor de werving, screening en opleiding van de vrijwilligers. Je hoeft geen lid te zijn van de christelijke mutualiteit om buddy te worden bij Samana.

Heb je interesse?

Heb je interesse om je te engageren voor de buddywerking of wil je graag meer informatie neem dan contact op met de medewerker van Samana of vul het aanmeldformulier in.

Aanmeldformulier buddy
Onze vacatures

Privacy
We gebruiken googleformulieren om uw gegevens te verzamelen. Door dit formulier in te dienen, erkent u dat de door u verstrekte gegevens worden overgedragen aan Buddywerking Vlaanderen voor verwerking in functie van de geboden dienstverlening en dit in overeenstemming met ons privacybeleid.

 

 

 

Veelgestelde vragen

Zoek jij een buddy?

Zoek je een buddy?

Heb je psychische problemen? Voel je je vaak eenzaam? Vind je het moeilijk om alleen de stap naar buiten te zetten? Ben je op zoek naar iemand om samen leuke dingen te doen? Wil je graag een vriendschappelijke contact aangaan? Dan is buddywerking misschien iets voor jou!

Hoe gaan we te werk?

Hoe kan je als verwijzer iemand aanmelden?
Indien je een cliënt wil aanmelden, kan dit door een mailtje te sturen naar mechelen@buddywerking.be. Je ontvangt een mailtje met meer info en voorwaarden om in aanmerking te komen. Gezien de vele aanmeldingen, vragen we een verwijzers om zelf een eerste inschatting te maken of je cliënt binnen onze doelgroep past. Is deze inschatting positief, dan worden de contactgegevens opgenomen in de aanmeldingenlijst. Nadien is het +-6mnd wachten vooraleer een kennismakingsgesprek kan doorgaan. Twijfels? Dan kunnen we ook altijd een moment afspreken om telefonisch af te stemmen.

Hoe kan je jezelf aanmelden?
Als het concept Buddywerking jou aanspreekt, mag je zelf contact nemen met buddymedewerker Laura. Zij leidt de instroom van kandidaat deelnemers in goede banen en is jouw aanspreekpunt.

Je kan je aanmelden door een mailtje te sturen naar mechelen@buddywerking.be of te bellen naar 0471/89 20 75. Spreek zeker een berichtje in met je naam en telefoonnummer indien je Laura niet meteen aan de lijn krijgt. Zo kan je opnieuw gecontacteerd worden.

Na je aanmelding ontvang je een mailtje met meer uitleg over Buddywerking Vlaanderen en de voorwaarden om in aanmerking te komen. Als je zelf het gevoel hebt dat je binnen onze doelgroep past, dan mag je jouw contactgegevens doorgeven. Deze worden opgenomen in de aanmeldingenlijst. Er zijn de laatste jaren enorm veel aanmeldingen binnengekomen waardoor het helaas +-6maanden wachten is op een kennismakingsgesprek.

Laura neemt zelf contact op wanneer er een kennismakingsgesprek ingepland kan worden. Dit gesprek gaat door in het CGG De Pont in Mechelen, Lier of Boom.

Het kennismakingsgesprek is een verkennend gesprek waarin je uitleg krijgt over de werking van Buddywerking, wat je ervan mag verwachten en hoe alles in zijn werk gaat. Laura leert je graag kennen (interesses, dromen, jouw unieke verhaal, jouw psychische kwetsbaarheid, jouw netwerk, verwachtingen naar een buddy, enz). Soms is het nodig om even af te stemmen met iemand uit het professioneel netwerk om de inschatting te maken of je in aanmerking komt voor een buddy.

Na afloop van het gesprek ontvang je een vragenlijst-infofiche. Wanneer Laura deze ingevuld terug ontvangt, ben je wachtende op een buddy.
We duimen mee dat er een buddy instroomt die bij jouw profiel past.

Het kan ook zijn dat je na afloop van het kennismakingsgesprek geen verdere stappen binnen Buddywerking wil zetten. Helemaal prima. Jij mag hier zelf een keuze in maken.

Wanneer heb ik een buddy?
Op deze vraag kunnen we geen antwoord geven. Eens je ingestroomd bent als wachtende deelnemer, is het wachten op een geschikte match met een buddy. Elke keer er een nieuwe buddy instroomt, kijken Laura en haar collega Gerrit (van Samana) wie van de wachtende deelnemers het best bij deze buddy past. Het is dus vooral geluk hebben dat er een buddy instroomt die bij jouw profiel past. Uitzonderlijk kan dit snel gaan, maar in de praktijk zien we dat dit eerder een jaar of zelfs enkele jaren kan duren. Mogelijks vindt er nooit een match plaats.
Het is belangrijk om Buddywerking te zien als een mogelijke kans om met een buddy in contact te komen.

Is het de moeite om me aan te melden als ik toch lang moet wachten op een buddy?
Het is voor veel mensen een hele stap om contact te nemen en uit te spreken dat ze zich herkennen in onze doelgroep. Als buddymedewerker is het niet evident om de boodschap te geven dat we niet weten hoe lang het zal duren vooraleer er een match met een buddy is. Wanneer de buddymedewerker jou leert kennen zij ook mee te kijken of er andere initiatieven zijn die helpend kunnen zijn om je netwerk uit te breiden. Dit kan soms ook iets in beweging zetten.

Veelgestelde vragen

Nieuws

HomeNieuws
04/03/2024

Persbericht Buddywerking Vlaanderen

Van 2 maart tot en met 10 maart vindt de Week van de Vrijwilliger plaats. Tijdens deze periode lanceert Buddywerking Vlaanderen een wervingscampagne voor nieuwe vrijwilligers, met onder meer een…
HomeNieuws
21/12/2023

Online infomoment Buddywerking Vlaanderen op 11 maart 2024 vanaf 19u00

Heb je interesse om buddy te worden of wil je als verwijzer graag mensen doorverwijzen naar Buddywerking Vlaanderen? Wees dan welkom op ons online infomoment van maandag 11 maart om…
HomeNieuws
09/10/2023

“Buddy zijn is ook een verrijking voor jezelf als mens”

Danni Heylen werd tien jaar geleden op 10 oktober meter van Buddywerking Vlaanderen. Een mooie gelegenheid om een korte tussenstand op te maken. Vanwaar haar langdurige betrokkenheid bij de buddywerking?…
HomeNieuws
05/10/2023

E-learning Buddywerking Vlaanderen

Zin om vrijwilliger te worden? Interesse in Buddywerking Vlaanderen? Ontdek de buddywerking in een nieuwe e-learning! Om geïnteresseerde vrijwilligers (buddy’s) te informeren, ontwikkelde Psyche een gratis e-learning. In een half uurtje…

Werking
Ontstaan, partners & taakverdeling

In 2007 gaf de Vlaamse overheid opdracht tot het uitbouwen van buddywerkingen ten behoeve van psychisch kwetsbare mensen. Een algemeen coördinator werd aangesteld om alle regionale werkingen te ondersteunen vanuit de koepelorganisatie Buddywerking Vlaanderen. Vanaf 1 december 2011 werd ‘Buddywerking Vlaanderen’ een gegeven. Geen tijdelijk project meer, maar een verankerde werking in elk van de 13 CGG-werkingsgebieden, allen onder één naam: ‘Buddywerking Vlaanderen’.

In de regio Mechelen ging de Buddywerking van start als een structurele samenwerking tussen CGG De Pont en Samana. De screening van de kandidaat vrijwilligers gebeurt door Samana. De buddymedewerker van CGG De Pont is verantwoordelijk voor de instroom van deelnemers. De matching, opvolging van duo’s, basisvorming, intervisiemomenten, het werven en bekend maken van de werking is een gezamenlijke taak.

De buddywerking voor deze regio omvat volgende gemeenten: Duffel, Sint-Katelijne-Waver, Onze-Lieve-Vrouw-Waver, Hombeek, Leest, Heffen, Walem, Heindonk, Rumst, Terhagen, Reet, Hemiksem, Aartselaar, Schelle, Niel, Hingene, Bornem, Weert, Puurs, Mariekerke, Oppuurs, Sint-Amands, Lippelo, Liezele, Breendonk, Willebroek, Blaasveld, Tisselt, Heffen, Leest, Hombeek, Muizen, Bonheiden, Rijmenam, Putte, Schriek, Booischot, Heist-op-den-Berg, Beerzel, Hallaar, Itegem, Wiekevorst, Berlaar, Kessel, Nijlen, Bevel, Koningshooikt.

Lees meer

Visie & doelstelling

Mensen met ernstige psychische moeilijkheden of een chronische psychiatrische problematiek ondervinden soms een tekort aan een sociaal netwerk. Zij hebben vaak moeite om nieuwe relaties aan te gaan of te onderhouden en ervaren daardoor weinig of geen betekenisvolle contacten. Dit kan ervoor zorgen dat zij geïsoleerd raken en zich eenzaam gaan voelen. Men dreigt wat betreft sociale relaties afhankelijk te worden van contacten met professionele hulpverleners. Er ontstaat een gemis en behoefte aan ‘gewoon’ sociaal contact, aan mensen waarmee men zijn vrije tijd zinvol kan invullen, plezier kan beleven, ervaringen kan delen en nieuwe dingen kan ondernemen. Naarmate het isolement langer duurt, worden maatschappelijke integratie en participatie steeds moeilijker. ‘Deelnemen’ aan de samenleving is niet meer zo vanzelfsprekend wanneer je dingen alleen moet doen.

Een vrijwilliger kan in dat geval helpen om opnieuw een stapje naar buiten, naar de samenleving te zetten. Hij/zij maakt op regelmatige basis tijd vrij om samen op stap te gaan en om leuke, alledaagse dingen te doen zoals wandelen, winkelen, iets gaan drinken, samen een uitstapje maken, enz. Deze ‘buddy’ maakt zodoende deel uit van het natuurlijk netwerk van de deelnemer en symboliseert op die manier de wereld buiten de hulpverlening.

De ontmoeting tussen een deelnemer en een buddy is een ‘georganiseerd vriendschappelijk contact’. Georganiseerd omdat er geen sprake is van een spontane ontmoeting. De contacten zijn beperkt in tijd, frequentie en aard van de activiteiten. Vriendschappelijk omdat de contacten vrijwillig, vertrouwelijk, regelmatig en gelijkwaardig verlopen.

De buddy heeft begrip voor de problemen en beperkingen van de deelnemer en kijkt mee naar zijn of haar mogelijkheden en interesses. Het is niet de bedoeling om hulp te verlenen: de nadruk ligt op ‘er zijn’ voor de ander. Op deze manier trachten we via buddywerking twee belangrijke doelstellingen te bereiken: het sociaal isolement van de deelnemer doorbreken en de integratie in de samenleving bevorderen door een beter begrip van en voor mensen met psychische problemen.

Contact

Regio Mechelen, Lier, Boom
Buddy's

Samana
Gerrit Ribbens
gerrit.ribbens@samana.be
T: 02 211 35 65
G: 0476 93 37 91

Deelnemers

CGG De Pont
Laura Ververs
Lange Ridderstraat 20, 2800 Mechelen
mechelen@buddywerking.be
T: 015/42 08 32
G: 0471/89 20 75

Volg ons

Buddywerking Vlaanderen in onze regio is een structurele samenwerking tussen het CGG De Pont en Samana.

Folder vrijwilligers
Folder deelnemers

Getuigenissen

“Het is een fijne ervaring om als mens in alle eenvoud samen met iemand anders te mogen delen, in evenwaardigheid, wetend dat ik juist in deze eenvoud steun kan betekenen voor de andere.
Het doet zo’n deugd om niets te “moeten” doen of geen resultaat te moeten bekomen. In eenvoud samen te mogen zijn is waardevol en er allebei mogen van genieten, wat we ook ondernemen en delen.

Het is fijn om een buddy te zijn.”

Een buddy

“Mijn buddy is een houvast in mijn leven geworden: op regelmatige tijdstippen is er iemand die tijd en aandacht voor mij vrij maakt- geheel vrijwillig. Zij is mijn trouwe supporter: ze moedigt mij aan maar ondersteunt mij ook als het minder goed gaat.”

Een deelnemer

Waar wacht
je nog op?
Vragen of interesse?

Contacteer ons