Regio Mechelen
MECHELEN, LIER, BOOM

Word jij een buddy?

Buddy worden

Als buddy help je psychische kwetsbare mensen bij het doorbreken van hun sociaal isolement. Samen met jou kunnen ze de stap zetten naar de buitenwereld, waar ze alleen dikwijls niet toe komen. Zo breng je twee werelden dichter bij elkaar.

Buddywerking Vlaanderen – Regio Mechelen werkt samen met Samana. Samana staat in voor de werving, screening en opleiding van de vrijwilligers. Je hoeft geen lid te zijn van de christelijke mutualiteit om buddy te worden bij Samana.

Heb je interesse?

Heb je interesse om je te engageren voor de buddywerking of wil je graag meer informatie neem dan contact op met de medewerker van Samana of vul het aanmeldformulier in.

De medewerker van Samana is momenteel in ziekteverlof. Bij vragen kan u terecht bij de buddymedewerker van CGG De Pont via deze contactgegevens:

mechelen@buddywerking.be
G: 0471/89 20 75

Aanmeldformulier buddy
Onze vacatures

Privacy
We gebruiken googleformulieren om uw gegevens te verzamelen. Door dit formulier in te dienen, erkent u dat de door u verstrekte gegevens worden overgedragen aan Buddywerking Vlaanderen voor verwerking in functie van de geboden dienstverlening en dit in overeenstemming met ons privacybeleid.

Zoek jij een buddy?

Buddy nodig?

Heb je psychische problemen? Voel je je vaak eenzaam? Vind je het moeilijk om alleen de stap naar buiten te zetten? Ben je op zoek naar iemand om samen leuke dingen te doen? Wil je graag een vriendschappelijke contact aangaan? Dan is buddywerking misschien iets voor jou!

Contacteer ons!

Hoe aanmelden?
Als persoon met psychische problemen kan je zelf een buddy vragen. Je neem het best telefonisch contact op of je vult het aanmeldingsformulier in.

Voor verwijzers
Indien u een cliënt wenst aan te melden voor een buddy kan je rechtstreeks contact opnemen met de Buddywerking of het aanmeldingsformulier invullen. Tevens willen wij vragen dat de cliënt ook zelf contact opneemt met de Buddywerking om een eerste afspraak vast te leggen.

Privacy
We gebruiken googleformulieren om uw gegevens te verzamelen. Door dit formulier in te dienen, erkent u dat de door u verstrekte gegevens worden overgedragen aan Buddywerking Vlaanderen voor verwerking in functie van de geboden dienstverlening en dit in overeenstemming met ons privacybeleid.

Onze werking

Nieuws

HomeNieuws
24/03/2020

Corona en Buddywerking Vlaanderen

De impact van corona en de getroffen maatregelen is enorm.Mensen die reeds kwetsbaar zijn en in sociaal isolement verkeren zien hun contact met de buitenwereld nog meer verdwijnen. Buddywerking Vlaanderen…
HomeNieuws
06/03/2020

Week van de vrijwilliger

Deze week is het de week van de vrijwilliger. Dankjewel aan al onze buddy's, jullie zijn fantastisch!  
HomeNieuws
27/02/2020

Interview NINA

In Nina verscheen onlangs een mooi artikel over buddy's.Hieronder lees je het verhaal van Linda en Hilde, een Gents duo binnen Buddywerking Vlaanderen dat al 12 jaar lief en leed…

Werking
Ontstaan, partners & taakverdeling

In 2007 gaf de Vlaamse overheid opdracht tot het uitbouwen van buddywerkingen ten behoeve van psychisch kwetsbare mensen. Een algemeen coördinator werd aangesteld om alle regionale werkingen te ondersteunen vanuit de koepelorganisatie Buddywerking Vlaanderen. Vanaf 1 december 2011 werd ‘Buddywerking Vlaanderen’ een gegeven. Geen tijdelijk project meer, maar een verankerde werking in elk van de 13 CGG-werkingsgebieden, allen onder één naam: ‘Buddywerking Vlaanderen’.

In de regio Mechelen ging de Buddywerking van start als een structurele samenwerking tussen CGG De Pont en Samana. De screening van de kandidaat vrijwilligers gebeurt door Samana. De buddymedewerker van CGG De Pont is verantwoordelijk voor de instroom van deelnemers. De matching, opvolging van duo’s, basisvorming, intervisiemomenten, het werven en bekend maken van de werking is een gezamenlijke taak.

De buddywerking voor deze regio omvat volgende gemeenten: Duffel, Sint-Katelijne-Waver, Onze-Lieve-Vrouw-Waver, Hombeek, Leest, Heffen, Walem, Heindonk, Rumst, Terhagen, Reet, Hemiksem, Aartselaar, Schelle, Niel, Hingene, Bornem, Weert, Puurs, Mariekerke, Oppuurs, Sint-Amands, Lippelo, Liezele, Breendonk, Willebroek, Blaasveld, Tisselt, Heffen, Leest, Hombeek, Muizen, Bonheiden, Rijmenam, Putte, Schriek, Booischot, Heist-op-den-Berg, Beerzel, Hallaar, Itegem, Wiekevorst, Berlaar, Kessel, Nijlen, Bevel, Koningshooikt.

Lees meer

Visie & doelstelling

Mensen met ernstige psychische moeilijkheden of een chronische psychiatrische problematiek ondervinden soms een tekort aan een sociaal netwerk. Zij hebben vaak moeite om nieuwe relaties aan te gaan of te onderhouden en ervaren daardoor weinig of geen betekenisvolle contacten. Dit kan ervoor zorgen dat zij geïsoleerd raken en zich eenzaam gaan voelen. Men dreigt wat betreft sociale relaties afhankelijk te worden van contacten met professionele hulpverleners. Er ontstaat een gemis en behoefte aan ‘gewoon’ sociaal contact, aan mensen waarmee men zijn vrije tijd zinvol kan invullen, plezier kan beleven, ervaringen kan delen en nieuwe dingen kan ondernemen. Naarmate het isolement langer duurt, worden maatschappelijke integratie en participatie steeds moeilijker. ‘Deelnemen’ aan de samenleving is niet meer zo vanzelfsprekend wanneer je dingen alleen moet doen.

Een vrijwilliger kan in dat geval helpen om opnieuw een stapje naar buiten, naar de samenleving te zetten. Hij/zij maakt op regelmatige basis tijd vrij om samen op stap te gaan en om leuke, alledaagse dingen te doen zoals wandelen, winkelen, iets gaan drinken, samen een uitstapje maken, enz. Deze ‘buddy’ maakt zodoende deel uit van het natuurlijk netwerk van de deelnemer en symboliseert op die manier de wereld buiten de hulpverlening.

De ontmoeting tussen een deelnemer en een buddy is een ‘georganiseerd vriendschappelijk contact’. Georganiseerd omdat er geen sprake is van een spontane ontmoeting. De contacten zijn beperkt in tijd, frequentie en aard van de activiteiten. Vriendschappelijk omdat de contacten vrijwillig, vertrouwelijk, regelmatig en gelijkwaardig verlopen.

De buddy heeft begrip voor de problemen en beperkingen van de deelnemer en kijkt mee naar zijn of haar mogelijkheden en interesses. Het is niet de bedoeling om hulp te verlenen: de nadruk ligt op ‘er zijn’ voor de ander. Op deze manier trachten we via buddywerking twee belangrijke doelstellingen te bereiken: het sociaal isolement van de deelnemer doorbreken en de integratie in de samenleving bevorderen door een beter begrip van en voor mensen met psychische problemen.

Contact

Regio Mechelen, Lier, Boom
Buddy's

Samana
Gerrit Ribbens
gerrit.ribbens@samana.be
T: 015/21 59 47

Deelnemers

CGG De Pont
Laura Ververs
Lange Ridderstraat 20, 2800 Mechelen
mechelen@buddywerking.be
T: 015/42 08 32
G: 0471/89 20 75

Volg ons

Buddywerking Vlaanderen in onze regio is een structurele samenwerking tussen het CGG De Pont en Samana.

Folder vrijwilligers
Folder deelnemers

Getuigenissen

“Het is een fijne ervaring om als mens in alle eenvoud samen met iemand anders te mogen delen, in evenwaardigheid, wetend dat ik juist in deze eenvoud steun kan betekenen voor de andere.
Het doet zo’n deugd om niets te “moeten” doen of geen resultaat te moeten bekomen. In eenvoud samen te mogen zijn is waardevol en er allebei mogen van genieten, wat we ook ondernemen en delen.

Het is fijn om een buddy te zijn.”

Een buddy

“Mijn buddy is een houvast in mijn leven geworden: op regelmatige tijdstippen is er iemand die tijd en aandacht voor mij vrij maakt- geheel vrijwillig. Zij is mijn trouwe supporter: ze moedigt mij aan maar ondersteunt mij ook als het minder goed gaat.”

Een deelnemer

Waar wacht
je nog op?
Vragen of interesse?

Contacteer ons