Regio Mechelen
MECHELEN, LIER, BOOM

Vrijwilliger worden?

Buddy worden

Als buddy help je psychische kwetsbare mensen bij het doorbreken van hun sociaal isolement. Samen met jou kunnen ze de stap zetten naar de buitenwereld, waar ze alleen dikwijls niet toe komen. Zo breng je twee werelden dichter bij elkaar.

Buddywerking Vlaanderen – Regio Mechelen werkt samen met Samana. Samana staat in voor de werving, screening en opleiding van de vrijwilligers. Je hoeft geen lid te zijn van de christelijke mutualiteit om buddy te worden bij Samana.

Heb je interesse?

Heb je interesse om je te engageren voor de buddywerking of wil je graag meer informatie neem dan contact op met de medewerker van Samana of vul het aanmeldformulier in.

Aanmeldformulier buddy
Onze vacatures

Privacy
We gebruiken googleformulieren om uw gegevens te verzamelen. Door dit formulier in te dienen, erkent u dat de door u verstrekte gegevens worden overgedragen aan Buddywerking Vlaanderen voor verwerking in functie van de geboden dienstverlening en dit in overeenstemming met ons privacybeleid.

 

 

 

Veelgestelde vragen

Zoek jij een buddy?

Zoek je een buddy?

Heb je psychische problemen? Voel je je vaak eenzaam? Vind je het moeilijk om alleen de stap naar buiten te zetten? Ben je op zoek naar iemand om samen leuke dingen te doen? Wil je graag een vriendschappelijke contact aangaan? Dan is buddywerking misschien iets voor jou!

Hoe gaan we te werk?

Hoe aanmelden?
Als het concept Buddywerking jou aanspreekt, mag je zelf contact nemen met buddymedewerker Laura Ververs. Zij leidt de instroom van kandidaat deelnemers in goede banen en is jouw aanspreekpunt.

Je kan je aanmelden door een mailtje te sturen naar mechelen@buddywerking.be of te bellen naar 0471/89 20 75. Dit is een eerste stap in de aanmeldingsfase. Spreek zeker een berichtje in met je naam en telefoonnummer indien je Laura niet meteen aan de lijn krijgt. Zo kan je opnieuw gecontacteerd worden.

In een kort telefoontje wordt een eerste kennismakingsgesprek gepland. Dit is een vrijblijvend verkennend gesprek waarin je uitleg krijgt over de werking van Buddywerking, wat je ervan mag verwachten en hoe alles in zijn werk gaat. Langs de andere kant maakt Laura ook graag kennis met jou om in te schatten of je in aanmerking kan komen. Na afloop van het gesprek ontvang je een vragenlijst. Wanneer Laura deze ingevuld terug ontvangt, neemt ze opnieuw contact om een 2e gesprek te plannen als je in aanmerking komt.

In het 2de gesprek wordt een infofiche opgemaakt (eigen profiel en gewenste profiel van de buddy). Nadien is het wachten op een geschikte match met een buddy en duimen we mee dat er een buddy instroomt die bij jouw profiel past.

Wanneer heb ik een buddy?
Op deze vraag kunnen we geen antwoord geven. Eens je ingestroomd bent als wachtende deelnemer, is het wachten op een geschikte match met een buddy. Elke keer er een nieuwe buddy instroomt, kijkt de buddymedewerker wie van de wachtende deelnemers het best bij deze buddy past. Het is dus vooral geluk hebben dat er een buddy instroomt die bij jouw profiel past. Uitzonderlijk kan dit snel gaan (enkele maanden), maar in de praktijk zien we dat dit eerder een jaar of zelfs enkele jaren kan duren. Soms stellen we dat zelfs na meerdere jaren nog geen match gevonden kon worden.

Het is belangrijk om Buddywerking te zien als een mogelijke kans om met een buddy in contact te komen.

Is het de moeite om me aan te melden als ik toch lang moet wachten op een buddy?
Het is voor veel mensen een hele stap om contact te nemen en uit te spreken dat ze zich herkennen in onze doelgroep. Als buddymedewerker is het niet evident om de boodschap te geven dat we niet weten hoe lang het zal duren vooraleer er een match met een buddy is. Wanneer de buddymedewerker jou leert kennen in de kennismakingsgesprekken, probeert hij/zij ook mee te kijken of er andere initiatieven zijn die helpend kunnen zijn om je netwerk uit te breiden. Dit kan soms ook iets in beweging zetten.

Voor verwijzers:
Indien je een cliënt wil aanmelden, kan dit via het nummer 0471/89 20 75 of mechelen@buddywerking.be. Gelieve dan naam, adres, mailadres en telefoonnummer te bezorgen en waarom u denkt dat Buddywerking een meerwaarde kan zijn.

Kandidaat deelnemers mogen zich ook zelf aanmelden. Indien de stap te groot is, kan Laura hen zelf contacteren.

Wil je eerst even checken of jouw cliënt in aanmerking kan komen voor Buddywerking? Geen probleem!
Laura bekijkt graag of jouw cliënt kans maakt om in aanmerking te komen en of het aangeraden is om een eerste kennismakingsgesprek te plannen.

Veelgestelde vragen

Nieuws

HomeMechelen
17/07/2023

Open Geest Dagen – Wandelen met Buddywerking Vlaanderen regio Mechelen 7 oktober 2023

Te Gek!? organiseert op zaterdag 7 en zondag 8 oktober 2023 de eerste Open Geestdagen. De geestelijke gezondheidszorg zet dat weekend in Vlaanderen voor het eerst de deuren wijd open…
AntwerpenHomeKempenMechelen
01/12/2022

Digitale infosessie kandidaat-vrijwilligers provincie Antwerpen op 27 februari 2023 van 20u00 tot 21u30

Als je psychisch kwetsbaar bent, raak je gemakkelijk geïsoleerd. Contact maken met anderen is dan niet evident meer. Buddywerking helpt je om opnieuw vertrouwen te krijgen in mensen en je…
HomeNieuwsPers
23/08/2022

Artikel buddywerking in Psyche & Brein

Een mooi artikel met duo Frank en Carl in het magazine Psyche & Brein.Wil jij ook buddy worden? Neem contact met ons op!    
HomeNieuwsPers
13/05/2022

Artikel buddywerking in LM-magazine

Een mooi artikel met buddymedewerker Ans en buddy Quinten. Wil jij ook buddy worden? Neem contact met ons op!

Werking
Ontstaan, partners & taakverdeling

In 2007 gaf de Vlaamse overheid opdracht tot het uitbouwen van buddywerkingen ten behoeve van psychisch kwetsbare mensen. Een algemeen coördinator werd aangesteld om alle regionale werkingen te ondersteunen vanuit de koepelorganisatie Buddywerking Vlaanderen. Vanaf 1 december 2011 werd ‘Buddywerking Vlaanderen’ een gegeven. Geen tijdelijk project meer, maar een verankerde werking in elk van de 13 CGG-werkingsgebieden, allen onder één naam: ‘Buddywerking Vlaanderen’.

In de regio Mechelen ging de Buddywerking van start als een structurele samenwerking tussen CGG De Pont en Samana. De screening van de kandidaat vrijwilligers gebeurt door Samana. De buddymedewerker van CGG De Pont is verantwoordelijk voor de instroom van deelnemers. De matching, opvolging van duo’s, basisvorming, intervisiemomenten, het werven en bekend maken van de werking is een gezamenlijke taak.

De buddywerking voor deze regio omvat volgende gemeenten: Duffel, Sint-Katelijne-Waver, Onze-Lieve-Vrouw-Waver, Hombeek, Leest, Heffen, Walem, Heindonk, Rumst, Terhagen, Reet, Hemiksem, Aartselaar, Schelle, Niel, Hingene, Bornem, Weert, Puurs, Mariekerke, Oppuurs, Sint-Amands, Lippelo, Liezele, Breendonk, Willebroek, Blaasveld, Tisselt, Heffen, Leest, Hombeek, Muizen, Bonheiden, Rijmenam, Putte, Schriek, Booischot, Heist-op-den-Berg, Beerzel, Hallaar, Itegem, Wiekevorst, Berlaar, Kessel, Nijlen, Bevel, Koningshooikt.

Lees meer

Visie & doelstelling

Mensen met ernstige psychische moeilijkheden of een chronische psychiatrische problematiek ondervinden soms een tekort aan een sociaal netwerk. Zij hebben vaak moeite om nieuwe relaties aan te gaan of te onderhouden en ervaren daardoor weinig of geen betekenisvolle contacten. Dit kan ervoor zorgen dat zij geïsoleerd raken en zich eenzaam gaan voelen. Men dreigt wat betreft sociale relaties afhankelijk te worden van contacten met professionele hulpverleners. Er ontstaat een gemis en behoefte aan ‘gewoon’ sociaal contact, aan mensen waarmee men zijn vrije tijd zinvol kan invullen, plezier kan beleven, ervaringen kan delen en nieuwe dingen kan ondernemen. Naarmate het isolement langer duurt, worden maatschappelijke integratie en participatie steeds moeilijker. ‘Deelnemen’ aan de samenleving is niet meer zo vanzelfsprekend wanneer je dingen alleen moet doen.

Een vrijwilliger kan in dat geval helpen om opnieuw een stapje naar buiten, naar de samenleving te zetten. Hij/zij maakt op regelmatige basis tijd vrij om samen op stap te gaan en om leuke, alledaagse dingen te doen zoals wandelen, winkelen, iets gaan drinken, samen een uitstapje maken, enz. Deze ‘buddy’ maakt zodoende deel uit van het natuurlijk netwerk van de deelnemer en symboliseert op die manier de wereld buiten de hulpverlening.

De ontmoeting tussen een deelnemer en een buddy is een ‘georganiseerd vriendschappelijk contact’. Georganiseerd omdat er geen sprake is van een spontane ontmoeting. De contacten zijn beperkt in tijd, frequentie en aard van de activiteiten. Vriendschappelijk omdat de contacten vrijwillig, vertrouwelijk, regelmatig en gelijkwaardig verlopen.

De buddy heeft begrip voor de problemen en beperkingen van de deelnemer en kijkt mee naar zijn of haar mogelijkheden en interesses. Het is niet de bedoeling om hulp te verlenen: de nadruk ligt op ‘er zijn’ voor de ander. Op deze manier trachten we via buddywerking twee belangrijke doelstellingen te bereiken: het sociaal isolement van de deelnemer doorbreken en de integratie in de samenleving bevorderen door een beter begrip van en voor mensen met psychische problemen.

Contact

Regio Mechelen, Lier, Boom
Buddy's

Samana
Gerrit Ribbens
gerrit.ribbens@samana.be
T: 03 221 95 70
G: 0476 93 37 91

Deelnemers

CGG De Pont
Laura Ververs
Lange Ridderstraat 20, 2800 Mechelen
mechelen@buddywerking.be
T: 015/42 08 32
G: 0471/89 20 75

Volg ons

Buddywerking Vlaanderen in onze regio is een structurele samenwerking tussen het CGG De Pont en Samana.

Folder vrijwilligers
Folder deelnemers

Getuigenissen

“Het is een fijne ervaring om als mens in alle eenvoud samen met iemand anders te mogen delen, in evenwaardigheid, wetend dat ik juist in deze eenvoud steun kan betekenen voor de andere.
Het doet zo’n deugd om niets te “moeten” doen of geen resultaat te moeten bekomen. In eenvoud samen te mogen zijn is waardevol en er allebei mogen van genieten, wat we ook ondernemen en delen.

Het is fijn om een buddy te zijn.”

Een buddy

“Mijn buddy is een houvast in mijn leven geworden: op regelmatige tijdstippen is er iemand die tijd en aandacht voor mij vrij maakt- geheel vrijwillig. Zij is mijn trouwe supporter: ze moedigt mij aan maar ondersteunt mij ook als het minder goed gaat.”

Een deelnemer

Waar wacht
je nog op?
Vragen of interesse?

Contacteer ons