Regio Vlaams-Brabant Oost
LEUVEN, TIENEN, DIEST, AARSCHOT, TERVUREN, LANDEN

Vrijwilliger worden?

Buddy worden

Als buddy help je psychische kwetsbare mensen bij het doorbreken van hun sociaal isolement. Samen met jou kunnen ze de stap zetten naar de buitenwereld, waar ze alleen dikwijls niet toe komen. Zo breng je twee werelden dichter bij elkaar.

Buddywerking Vlaanderen – Regio Vlaams Brabant Oost werkt samen met Samana.  Samana staat in voor de werving, screening en opleiding van de vrijwilligers. Je hoeft geen lid te zijn van de Christelijke Mutualiteit (CM) om buddy te worden bij Samana.

Heb je interesse?

Heb je interesse om je te engageren voor de buddywerking of wil je graag meer informatie neem dan contact op met Samana of vul het aanmeldformulier in:

Aanmeldformulier buddy

Privacy
We gebruiken googleformulieren om uw gegevens te verzamelen. Door dit formulier in te dienen, erkent u dat de door u verstrekte gegevens worden overgedragen aan Buddywerking Vlaanderen voor verwerking in functie van de geboden dienstverlening en dit in overeenstemming met ons privacybeleid.

Zoek je een buddy?

Buddy nodig?

Heb je psychische problemen? Voel je je vaak eenzaam? Vind je het moeilijk om alleen de stap naar buiten te zetten? Ben je op zoek naar iemand om samen leuke dingen te doen? Wil je graag een vriendschappelijke contact aangaan? Dan is buddywerking misschien iets voor jou!

De buddywerking ontvangt momenteel veel vragen naar buddy’s. Omwille van deze vele aanvragen kan het even duren vooraleer je een reactie ontvangt. Bedankt voor je begrip!

Contacteer ons!

Hoe aanmelden?
Als persoon met psychische problemen kan je zelf een buddy vragen. Dit kan door via onderstaande knop het online aanmeldformulier in te vullen. Ook als verwijzer kan je je cliënt aanmelden door (samen) het formulier in te vullen. Alle ontvangen formulieren worden persoonlijk verwerkt. Gelieve er rekening mee te houden dat je na het invullen van het formulier niet meteen een automatische bevestigingsmail krijgt. Zodra je aanvraag geregistreerd werd in ons systeem ontvang je wel een mail met de bevestiging van je aanmelding. Dit kan soms enkele weken duren.

De zoektocht naar een buddy verloopt in verschillende stappen. In de bevestigingsmail vind je de uitgebreide informatie over het verdere verloop van de aanmeld- en intakeprocedure.
Indien je vraag niet voor onze werking in aanmerking komt, proberen we je dit zo snel mogelijk te laten weten.

Aanmeldformulier deelnemer

Privacy
We gebruiken googleformulieren om uw gegevens te verzamelen. Door dit formulier in te dienen, erkent u dat de door u verstrekte gegevens worden overgedragen aan Buddywerking Vlaanderen voor verwerking in functie van de geboden dienstverlening en dit in overeenstemming met ons privacybeleid.

Nieuws

HomeNieuwsPers
23/08/2022

Artikel buddywerking in Psyche & Brein

Een mooi artikel met duo Frank en Carl in het magazine Psyche & Brein.Wil jij ook buddy worden? Neem contact met ons op!    
HomeNieuwsPers
13/05/2022

Artikel buddywerking in LM-magazine

Een mooi artikel met buddymedewerker Ans en buddy Quinten. Wil jij ook buddy worden? Neem contact met ons op!
HomeVlaams-Brabant Oost
07/05/2021

Digitale infosessie kandidaat-vrijwilligers regio Vlaams-Brabant Oost op 16 juni 2021 van 19u30 tot 21u00

Als je psychisch kwetsbaar bent, raak je gemakkelijk geïsoleerd. Contact maken met anderen is dan niet evident meer. Buddywerking helpt je om opnieuw vertrouwen te krijgen in mensen en je…
HomeNieuwsPers
05/03/2021

Interview Zorgwijzer met buddy Eline

Een mooi artikel met buddy Eline in Zorgwijzermagazine.Lees het artikel hier: https://zorgwijzermagazine.be/ggz/ik-wil-me-inzetten-voor-iets-diepgaands/  Wil jij ook buddy worden? Neem contact met ons op!

Werking
Ontstaan

In 2007 gaf de Vlaamse overheid opdracht tot het uitbouwen van buddywerkingen ten behoeve van psychisch kwetsbare mensen. Een algemeen coördinator werd aangesteld om alle regionale werkingen te ondersteunen vanuit de koepelorganisatie Buddywerking Vlaanderen. Vanaf 01 december 2011 werd ‘Buddywerking Vlaanderen’ een gegeven. Geen tijdelijk project meer, maar een verankerde werking in elk van de 13 CGG-werkingsgebieden, allen onder één naam: ‘Buddywerking Vlaanderen’.

In de regio Vlaams-Brabant Oost Is er een structurele samenwerking tussen CGG VBO en Samana. De screening van de kandidaat vrijwilligers gebeurt door Samana. De buddymedewerker van CGG VBO is verantwoordelijk voor de instroom van deelnemers. De matching, opvolging van duo’s, basisvorming, intervisiemomenten, het werven en bekend maken van de werking is een gezamenlijke taak.

De buddywerking voor deze regio omvat volgende gemeenten (en hun deelgementeen): Haacht, Tremelo, Rotselaar, Begijnendijk, Aarschot, Scherpenheuvel-Zichem, Diest, Bekkevoort, Tielt-Winge, Holsbeek, Herent, Kortenberg, Leuven, Bertem, Tervuren, Huldenberg, Oud-Heverlee, Bierbeek, Lubbeek, Boutersem, Hoegaarden, Tienen, Glabbeek, Kortenaken, Linter, Geetbets, Zoutleeuw, Landen.

Lees meer

Visie & doelstelling

Mensen met ernstige psychische moeilijkheden of een chronische psychiatrische problematiek ondervinden soms een tekort aan een sociaal netwerk. Zij hebben vaak moeite om nieuwe relaties aan te gaan of te onderhouden en ervaren daardoor weinig of geen betekenisvolle contacten. Dit kan ervoor zorgen dat zij geïsoleerd raken en zich eenzaam gaan voelen. Men dreigt wat betreft sociale relaties afhankelijk te worden van contacten met professionele hulpverleners. Er ontstaat een gemis en behoefte aan ‘gewoon’ sociaal contact, aan mensen waarmee men zijn vrije tijd zinvol kan invullen, plezier kan beleven, ervaringen kan delen en nieuwe dingen kan ondernemen. Naarmate het isolement langer duurt, worden maatschappelijke integratie en participatie steeds moeilijker. ‘Deelnemen’ aan de samenleving is niet meer zo vanzelfsprekend wanneer je dingen alleen moet doen.

Een vrijwilliger kan in dat geval helpen om opnieuw een stapje naar buiten, naar de samenleving te zetten. Hij/zij maakt op regelmatige basis tijd vrij om samen op stap te gaan en om leuke, alledaagse dingen te doen zoals wandelen, winkelen, iets gaan drinken, samen een uitstapje maken, enz. Deze ‘buddy’ maakt zodoende deel uit van het natuurlijk netwerk van de deelnemer en symboliseert op die manier de wereld buiten de hulpverlening.

De ontmoeting tussen een deelnemer en een buddy is een ‘georganiseerd vriendschappelijk contact’. Georganiseerd omdat er geen sprake is van een spontane ontmoeting. De contacten zijn beperkt in tijd, frequentie en aard van de activiteiten. Vriendschappelijk omdat de contacten vrijwillig, vertrouwelijk, regelmatig en gelijkwaardig verlopen.

De buddy heeft begrip voor de problemen en beperkingen van de deelnemer en kijkt mee naar zijn of haar mogelijkheden en interesses. Het is niet de bedoeling om hulp te verlenen: de nadruk ligt op ‘er zijn’ voor de ander. Op deze manier trachten we via buddywerking twee belangrijke doelstellingen te bereiken: het sociaal isolement van de deelnemer doorbreken en de integratie in de samenleving bevorderen door een beter begrip van en voor mensen met psychische problemen.

Contact

Regio Vlaams-Brabant Oost
Buddy's

Samana
Kathleen Clerbout
Platte Lostraat 541, 3010 Kessel-Lo
kathleen.clerbout@samana.be
02 211 35 65

Deelnemers

Malkander
Mariella Blevi
CGG Diest Halensebaan 49b, 3290 Diest
vbo.malkander@buddywerking.be
013 31 25 84
0471 80 41 26

Enkel bereikbaar op donderdag en vrijdag tijdens de oneven weken.

Volg ons
Buddywerking Vlaanderen in onze regio is een structurele samenwerking tussen het CGG Vlaams-Brabant Oost en Samana.
Folder vrijwilligers
Folder deelnemers

Getuigenissen

“Het is een fijne ervaring om als mens in alle eenvoud samen met iemand anders te mogen delen, in evenwaardigheid, wetend dat ik juist in deze eenvoud steun kan betekenen voor de andere.
Het doet zo’n deugd om niets te “moeten” doen of geen resultaat te moeten bekomen. In eenvoud samen te mogen zijn is waardevol en er allebei mogen van genieten, wat we ook ondernemen en delen.

Het is fijn om een buddy te zijn.”

Een buddy

“Mijn buddy is een houvast in mijn leven geworden: op regelmatige tijdstippen is er iemand die tijd en aandacht voor mij vrij maakt- geheel vrijwillig. Zij is mijn trouwe supporter: ze moedigt mij aan maar ondersteunt mij ook als het minder goed gaat.”

Een deelnemer

Waar wacht
je nog op?
Vragen of interesse?

Contacteer ons