Persbericht voorstelling buddylied Onderbemand

By 06/03/2016 Pers

PERSBERICHT, Antwerpen, 6 maart 2016

Op zondag 6 maart 2016 stelde Buddywerking Vlaanderen ‘Onderbemand’ voor, het buddylied geschreven door de peter van Buddywerking Vlaanderen, Wannes Cappelle (Het Zesde Metaal). De voorstelling vond plaats in De Studio in Antwerpen waar het nummer live gebracht werd door Wannes Cappelle, en meter van de organisatie, Danni Heylen (F.C. De Kampioenen). Ook werd tijdens dit evenement de bijhorende videoclip van het nummer gelanceerd.

Buddywerking Vlaanderen wil het sociale isolement dat mensen met psychische kwetsbaarheid kunnen ervaren, doorbreken. Zo wordt een vrijwilliger (de buddy) in contact gebracht met een persoon met een psychische kwetsbaarheid. Ze ontmoeten elkaar om op regelmatige basis leuke dingen te doen zoals naar de film gaan, gaan wandelen, samen een koffie drinken… Buddy’s zijn met andere woorden voor hun deelnemer een brug naar de buitenwereld. “Buddywerking Vlaanderen overkoepelt de 13 regionale Buddywerkingen in gans Vlaanderen en Brussel. Elke regionale werking wordt ondersteund door buddymedewerkers die vrijwilligers en deelnemers rekruteren, informeren, koppelen, opvolgen en ondersteunen. Het hart van de werking zijn onze vrijwillige buddy’s die telkens opnieuw klaar staan voor hun deelnemer”, zo stelt Robin Broché, coördinator Buddywerking Vlaanderen.
Buddywerking Vlaanderen werd eind 2011 door de Vlaamse overheid structureel ingebed in Vlaanderen en Brussel. Sindsdien groeide de werking steeds verder en zijn er vandaag reeds meer dan 350 duo’s actief. Door het aanbieden van een alledaags, gewoon contact met een buddy wil Buddywerking Vlaanderen de deelnemer terug wat beter doen voelen in de ‘gewone’ samenleving.

Buddywerking Vlaanderen kan op de volle steun rekenen van Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Jo Vandeurzen: “De buddywerking vormt duo’s van een vrijwillige buddy en een psychisch kwetsbare deelnemer. Door als duo samen dingen te doen, wordt het sociaal isolement van de deelnemer doorbroken. Met Buddywerking Vlaanderen trachten we mensen met psychische kwetsbaarheid een contact in het ‘echte leven’ aan te reiken en hen terug te laten aanknopen met een sociaal netwerk. Het contact tussen beiden verloopt zo gelijkwaardig mogelijk. De buddy is geen therapeut en mag dat ook niet worden, hij wil net de wereld buiten de hulpverlening symboliseren.”

Het buddylied kreeg de titel ‘Onderbemand’ en geeft op een treffende manier weer wat de waarde van een buddywerking inhoudt. Met het lied en de bijhorende videoclip wil Buddywerking Vlaanderen inzetten op de bekendmaking van de organisatie en de werving van vrijwilligers, maar evengoed ook een bijdrage leveren aan het bespreekbaar maken van psychische problemen.

Meter en peter over het buddylied:

Wannes Cappelle: De tekst van het nummer wil de relatie tussen buddy en deelnemer weergeven. De deelnemer voelt zich geïsoleerd, en vindt soms moeilijk aansluiting tot de buitenwereld. De buddy is geen wonderdokter, maar iemand die de deelnemer ziét, hem de hand reikt en zegt: en als we nu eens met zijn tweeën iets deden? Deze eenvoudige uitgestoken hand kan iemands leven veranderen. Niet alleen het leven van de deelnemer zelf, maar ook dat van de buddy, zo blijkt.”

Danni Heylen: “Dit lied verwoordt heel goed waar de buddywerking voor staat. Een klein gebaar of gewoon een aanwezigheid kan veel betekenen. Welke moeilijkheden je ook hebt, je hoeft er niet alleen voor te staan. Je bent niet alleen, we zijn met twee, ‘ik luister en klap maar als het past.’ Ik vind het een prachtig lied.“

Einde persbericht —-

Voor informatie over Buddywerking Vlaanderen:
Robin Broché
coördinatie Buddywerking Vlaanderen
P/a FDGG – Residentie Servaes – Martelaarslaan 204B, 9000 Gent
09 235 74 83
coordinatie@buddywerking.be
www.buddywerking.be