Regio Kempen
Vrijwilliger worden?
Buddy-vrijwilliger worden
Waarom buddy worden ?
Als buddy help je een medemens met langdurige of ernstige psychische moeilijkheden bij het doorbreken van sociaal isolement. Terug de stap zetten in de buitenwereld is vaak niet evident voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Samen met jou wordt dit gemakkelijker.
Door buddy te worden breng je twee werelden dichter bij elkaar, wat ook voor jezelf een verrijkende ervaring kan zijn. Een duo-contact draait rond vriendschappelijke ontmoeting in een ongedwongen sfeer.
Hierdoor help je ook mee om het taboe en stigma rond psychische/psychiatrische problemen en geestelijke gezondheidszorg te verminderen.
Buddywerking Vlaanderen – regio Kempen: CGG Kempen i.s.m. Samana
Het aanbod Buddywerking Vlaanderen wordt georganiseerd door de Centra Geestelijke Gezondheidszorg (CGG). In onze regio werkt het CGG Kempen hiervoor samen met de Duowerking van Samana in provincie Antwerpen.
CGG Kempen coördineert als eindverantwoordelijke de dagelijkse werking. De CGG-buddymedewerker draagt ook zorg voor de instroom en opvolging van de deelnemers (personen die een buddy zoeken).
De provinciale Duowerking van Samana behartigt de werving, vorming en coaching van vrijwilligers die zich willen engageren als buddy voor een van de deelnemers van Buddywerking Vlaanderen (mensen met een psychische kwetsbaarheid).
De medewerker van Samana is ook het aanspreekpunt als je interesse hebt om een vrijwilligerstaak als contact coach op te nemen. Als coach vrijwilliger help je mee bij de opvolging van de duo-contacten en ondersteuning van de betrokken buddy-vrijwilligers en deelnemers Buddywerking.
Je hoeft geen lid te zijn van de Christelijke Mutualiteit of van Samana om buddy te kunnen worden.
Ook is het geen vereiste om professionele ervaring te hebben met psychische kwetsbaarheid.
Een open en geduldige ingesteldheid zijn wel essentieel.
Heb je interesse?
Wil jij je engageren voor onze Buddywerking of wil je graag meer informatie, neem dan contact op met de medewerker van Samana of vul het aanmeldformulier hieronder in.
Privacy
We gebruiken googleformulieren om je gegevens te verzamelen. Door dit formulier in te dienen, erken je dat de door jou verstrekte gegevens worden overgedragen aan Buddywerking Vlaanderen voor verwerking in functie van de geboden dienstverlening en dit in overeenstemming met ons privacybeleid.
Zoek jij een buddy?
Zoek je een buddy?
Heb je langdurige/ernstige psychische moeilijkheden of een psychiatrische kwetsbaarheid? Voel je je vaak alleen? Vind je het moeilijk om op eigen houtje de stap naar buiten te zetten? Ben je op zoek naar iemand om samen leuke dingen te doen? Wil je graag een vriendschappelijk contact aangaan? Dan is Buddywerking misschien iets voor jou.
HOE GAAN WE TE WERK ?
De buddymedewerker van het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) Kempen behartigt de regionale Buddywerking en is het aanspreekpunt voor alle vragen.
We ontvangen in regio Kempen zeer veel vragen en aanmeldingen voor een buddy. Het is niet haalbaar voor de CGG-buddymedewerker om deze altijd onmiddellijk te bekijken of te behandelen. Daarom vragen we jou wat geduld te hebben in verband met een reactie op jouw vraag of aanmelding.
Indien je vraag niet voor onze werking in aanmerking komt, probeert de buddymedewerker dit zo snel mogelijk te laten weten en in de mate van het mogelijke een alternatief of tips aan te reiken.
Hoe kan je als verwijzer (hulpverlener) iemand aanmelden?
In regio Kempen is de Buddywerking als CGG-aanbod ingebed in het Netwerk Geestelijke Gezondheidszorg Kempen (Netwerk GGZK). De aanmeldingen voor het aanbod Buddywerking verlopen daarom in samenwerking met het centraal aanmeldingsteam (AMT) van het Netwerk GGZK.
Deze werkwijze staat in functie van toegankelijke zorg en gericht aanbod voor mensen met een psychische kwetsbaarheid in onze regio.
Informatie over het Netwerk GGZK en het AMT is te vinden via www.ggzkempen.be.
Het is aan te raden om vooraf na te gaan of de persoon/cliënt die jij wil doorverwijzen, in aanmerking komt. Een brochure ter inspiratie voor professionele hulpverleners kan via een mailtje aan Nadia worden opgevraagd.
Ons aanbod Buddywerking met vrijwilligers behoort tot het domein van vrijetijd en ontmoeting en is dus geen therapeutische hulp. Deze vrijwilligers kunnen niet in de plaats komen van professionele (psychologische) ondersteuning.
Omdat we een degelijke opvolging van (kandidaat-)deelnemers belangrijk vinden en ook onze buddy’s optimaal willen ondersteunen in hun taak, moet de buddymedewerker kunnen terugvallen op de professionele hulpverlening. Daarom vragen we bij een aanmelding altijd om minstens één professionele contactpersoon op te geven (toestemming overleg).
Wanneer je als cliënt je wil (laten) aanmelden, willen we vragen om je motivatie te bespreken met een vertrouwde hulpverlener die nauw bij jouw psychisch herstelproces betrokken is.
Indien je vraag in aanmerking komt, dan kan jouw hulpverlener je verder aanmelden.
Externe doorverwijzing / algemene hulpverlening
Ben je in begeleiding bij een privé-therapeut (bijv. psycholoog, psychiater,…), een consulent, een coach,… ?
Ga je naar een dagkliniek buiten onze zorgregio (bijv. in Zoersel, Boechout,…) ?
Wordt je ondersteund door een welzijns- of andere dienstverlenende organisatie (bijvoorbeeld CAW De Kempen, JAC, sociale dienst van een OCMW/Sociaal Huis, een Dienst Maatschappelijk Werk van je ziekenfonds, een sociale dienst van een algemeen ziekenhuis, WEB / GTB, verslavingszorg MSOC,…),… ?
–> Deze hulpverleners kunnen je aanmelden via het AMT.
Als je momenteel geen professionele (psychologische) hulp hebt, kan je ook je vertrouwde huisarts aanspreken die jouw achtergrond kent.
–> Je eigen huisarts kan jou aanmelden bij het AMT.
Gekende GGZ-cliënten
Ben je in begeleiding bij een hulpverlener van het CGG Kempen, Route 11, LZ-team, of een deelwerking (dagkliniek, dagactiviteitencentrum, atelier) van het OPZ Geel of de PAAZ Turnhout ?
In dit geval kan jouw hulpverlener je rechtstreeks bij de CGG-buddymedewerker aanmelden. Deze kan via een mailtje een aanmelddocument opvragen; je kan dit dan in samenspraak invullen en terugbezorgen aan de buddymedewerker.
Voor doorverwijzers / hulpverleners:
Als je een cliënt wil aanmelden, kan dit zoals hoger beschreven.
Essentieel is dat jouw cliënt op de hoogte is van de doorverwijzing en er zelf voor gemotiveerd is.
Bij twijfel of vragen kan je best vooraf onze brochure raadplegen (zie hoger) en indien nodig nader contact opnemen met de CGG buddymedewerker.
Als je vragen hebt over onze werking waarop je hier of in de brochure geen antwoord vindt, neem je best (telefonisch) contact op met de buddymedewerker van het CGG Kempen.
Privacy
We gebruiken googleformulieren om je gegevens te verzamelen. Door dit formulier in te dienen, erken je dat de door jou verstrekte gegevens worden overgedragen aan Buddywerking Vlaanderen voor verwerking in functie van de geboden dienstverlening en dit in overeenstemming met ons privacybeleid.
Nieuws
In regio Kempen ging Buddywerking van start in 2008 als een structurele samenwerking tussen Ziekenzorg CM en het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) Kempen; dit aanvankelijk als project onder de noemer “Op-Stap”.
Einde 2011 kwam er een einde aan de projectfase en werd deze werking structureel opgenomen binnen de vaste dienstverlening van het CGG.
Sindsdien werken we in onze regio onder de noemer “Buddywerking Vlaanderen regio Kempen”. De samenwerking tussen de twee partners werd behouden. In september 2017 was er een naamswijziging: Ziekenzorg werd Samana.
Vanuit een kracht- en herstelgerichte visie bouwen we samen de regionale Buddywerking verder uit, dit elk vanuit zijn eigen expertise: het CGG Kempen richt zich naar onthaal en opvolging van deelnemers/cliënten en Samana behartigt het vrijwilligersluik van onze werking.
Ons werkingsgebied omvat volgende gemeenten (27) en hun deelgemeenten:
Hoogstraten, Rijkevorsel, Merksplas, Baarle-Hertog, Ravels, Arendonk, Oud-Turnhout, Turnhout, Vosselaar, Beerse, Lille, Kasterlee, Retie, Dessel, Mol, Balen, Meerhout, Geel, Olen, Herentals, Vorselaar, Grobbendonk, Herenthout, Westerlo, Hulshout, Herselt, Laakdal.
Lees meer
Visie & doelstelling
Mensen met ernstige psychische moeilijkheden of een chronische psychiatrische problematiek hebben vaak een beperkt sociaal netwerk. Zij hebben moeite om bestaande contacten te onderhouden of terug op te pikken, zeker na een opname. Vrienden van vroeger, familie,… kunnen soms ook afhaken. Hierdoor ervaren psychisch kwetsbare mensen steeds minder betekenisvolle contacten. Dit kan ervoor zorgen dat zij geïsoleerd raken en zich ook eenzaam gaan voelen. Men dreigt wat betreft sociale relaties afhankelijk te worden van contacten met professionele hulpverleners. De drempel om ‘buiten’ te komen en nieuwe contacten uit te bouwen wordt alsmaar groter.
Er ontstaat op den duur een gemis en behoefte aan ‘gewoon’ sociaal contact, aan mensen waarmee men zijn vrije tijd zinvol kan invullen, plezier kan beleven, ervaringen kan delen en nieuwe dingen kan ondernemen. Naarmate het isolement langer duurt, worden maatschappelijke integratie en participatie steeds moeilijker. ‘Deelnemen’ aan de samenleving is niet meer zo vanzelfsprekend wanneer je dingen alleen moet doen.
Een vrijwilliger kan in dat geval helpen om opnieuw een stapje naar buiten, in de samenleving te zetten. Hij/zij maakt als ‘buddy’ op regelmatige basis tijd vrij om samen op stap te gaan en om leuke, alledaagse dingen te doen zoals wandelen, winkelen, iets gaan drinken, samen een uitstapje maken,… Zo kan een buddy deel gaan uitmaken van het ‘natuurlijke’ netwerk van de deelnemer.
De ontmoeting tussen een deelnemer en een buddy is een ‘georganiseerd vriendschappelijk contact’. Georganiseerd omdat er geen sprake is van een spontane ontmoeting. De contacten zijn beperkt in tijd, frequentie en aard van de activiteiten. Vriendschappelijk omdat de contacten vrijwillig, vertrouwelijk, regelmatig en gelijkwaardig verlopen.
De buddy heeft begrip voor de problemen en beperkingen van de deelnemer en kijkt mee naar zijn of haar mogelijkheden en interesses. Het is niet de bedoeling om ‘hulp te verlenen’: de nadruk ligt op ‘er zijn’ voor de ander.
De deelnemer krijgt op deze manier de kans om zijn/haar eigen mogelijkheden te (her)ontdekken en kan zo gestimuleerd worden om vanuit eigen kracht en geloof in zichzelf tot meer initiatief te komen.
Op deze manier trachten we via buddywerking twee belangrijke doelstellingen te bereiken: het sociaal isolement van de deelnemer doorbreken en de integratie in de samenleving bevorderen door een beter begrip van en voor mensen met psychische problemen.
Regio Kempen
Buddy's (vrijwilligers)
Samana provincie Antwerpen / Duowerking
Gerrit Ribbens
E: gerrit.ribbens@samana.be
T: 03 221 95 70
Deelnemers
CGG Kempen / Buddywerking Vlaanderen regio Kempen
Nadia Ceusters
Technische Schoolstraat 66, 2440 Geel
E: kempen@buddywerking.be
E: NadiaCeusters@cggkempen.be
T: 014 41 09 67
Buddywerking Vlaanderen in onze regio is een structurele samenwerking tussen het CGG Kempen en Samana.